Przepis na rogale Marcińskie – sprawdzony sposób

W mojej rodzinie rogale Marcińskie, obowiązkowo przygotowywane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada. Dziś przedstawiam Wam przepis, który od lat jest w naszej rodzinie. Polecam każdemu, choć raz upiec swoje rogale Marcińskie. Przepis mimo wielu składników, nie jest zbytnio skomplikowany. Życzę powodzenia 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Składniki na rogale Marcińskie – przepis

Do przygotowania rogali potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na ciasto

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżka cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka szklanka = 250 ml
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Składniki na nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 120 g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 podłużne biszkopty
  • 50 ml rumu lub likieru Amaretto

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Dodatkowo

  • 1 średnie jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • siekane migdały
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • skórka otarta z ½ cytryny + 1 łyżka soku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Ciepłe mleko należy wymieszać z drożdżami, pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2. Kolejno Mąkę, sól i cukier mieszamy w dużej misce, dodajemy dwie łyżki masła, składniki rozcieramy palcami. Dodajemy rozczyn i szybko zagniatamy ciasto.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 3. Z ciasta uformujemy prostokąt, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w lodówce. Po schłodzeniu należy wyjąć ciasto, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim ⅓ miękkiego masła, złożyć ciasto na 3 części.

Krok 4. Ponownie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt następnie złożyć na trzy części, zawinąć w folię i znów odłożyć do lodówki na około 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając je przynajmniej 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto schładzamy przez 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Nadzienie do rogalów Marcińskich – przepis

Krok 1. Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami. Migdały drobno siekamy.

Krok 2. Rodzynki należy namoczyć w rumie, a następnie dodać do masy. Marcepan rozetrzeć lub pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier, miód, pozostałe bakalie, pokruszone ciastka i zmielony mak z orzechami. Śmietanę dodawać stopniowo, dokładnie wymieszać, masa powinna być zwarta i plastyczna.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 3. Następnie ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 65 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku, a każdy pasek pokroić na 12 trójkątów.

Krok 4. Na każdy trójkąt rozsmarować porcję nadzienia. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca trójkąta i zwijać w kierunku wierzchołka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Krok 5. Rogale układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor.

Przepis na lukier

Aby przygotować lukier wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki. Mleko, sok z cytryny i skórkę  należy wymieszać z cukrem pudrem i lukier jest gotowy.

Po upieczeniu rogale polewamy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here